نمونه فرم دادخواست ها (نمونه درخواست صدور اجراییه از رأی دادگاه)
نمونه درخواست صدور اجراییه از رأی دادگاه
اهمیت مرحله اجرای رأی (وصول محکوم به)
شخصی که حقوق او تضییع شده به آن امید پای به محکمه میگذارد که نهایتاً با صدور حکم به نفع خویش، به حقوقی ادعای دست یابد. اما صدور حکم به نفع محکوم له (طلبکار) تنها پایان مرحله اول است و مرحله بعدی پرونده قضایی وصول محکوم به (طلب یا حق و حقوق) یا همان اجرای رأی است. اجرای رأی خود مرحلهای مهم و اساسی در روند احقاق حق محسوب میگردد که عدم توجه به آن میتواند تمام تلاشهای محکوم له را در وصول به محکوم به با دشواری روبرو سازد.
شاید این نظر در میان مردم حاکم باشد که مهمترین بخش، اخذ رأی به نفع خویش است و پس از صدور رأی میتوان با توسل به قدرت حاکمیت آن را اجراء نمود و نگرانی خاصی در این خصوص بی دلیل است. اما حقوقدان آگاه میداند که اجرای رأی خود بخشی دشوار و دارای حقوق حاکم و خاص خویش میباشد و عدم توجه به نکات آن منجر به اطاله روند اجرای رأی و در نتیجه دشواری وصول محکوم به میگردد. برای مثال در مواردی محکوم به در اختیار ثالث است و نسبت به آن ادعایی داشته باشد یا در مواردی ثالث میتواند ضمن اعتراض ثالث تقاضای توقیف عملیات اجرایی را داشته باشد. در نتیجه شناخت مواد مرتبط از جمله مواد ۴۴،۶۱،۱۴۶ و ۱۴۷ قانون اجرای احکام مدنی و نیز شناخت ماهیت دعوای اعتراض ثالث و زمان طرح آن ضروری به نظر میرسد.
برهمین اساس موسسه حقوقی سلوک توسط کارشناسان با تجربه و صادق خود در تمامی مراحل دادرسی و مراحل اجرای حکم، خدمات حقوقی متفاوتی را به شما عزیزان ارائه میدهد.
شرایط صدور اجراییه از رأی دادگاه
از مجموع مواد قانون اجرای احکام مدنی مصوب ۱۳۶۵ میتوان به شرایط ماهوی و شرایط شکلی جهت صدور اجراییه از رای دادگاه نام برد:
۱- شرایط شکلی: وجود این شروط جهت تعقیب عملیات اجرایی و حصول هدف محکوم له لازم است:
الف- محکوم له یا نماینده یا قائم مقام او باید کتباً تقاضای اجرای حکم را از دادگاه نخستین صادر کننده رأی درخواست نماید.
ب- اجرای حکم اصولاً با صدور اجراییه به عمل میآید، لذا میبایست در مرحله اول برگ اجراییه صادر گردد. (ماده ۴ قانون اجرای احکام مدنی)
ج- باید ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ اجراییه به محکوم علیه گذشته و حکم طوعا اجرا نشده باشد. (ماده ۳۴ همان قانون)
مقاله مرتبط: نمونه واخواهی نسبت به حکم غیابی
۲- شرایط ماهوی: تحقق و احراز این شرایط جهت اجرای حکم توسط صدور برگ اجراییه لازم میباشد:
الف-مستفاد از ماده ۲ قانون اجرای احکام مدنی دادنامه (حکم) باید به محکوم علیه یا وکیل یا قائم مقام او (قیم، ولی، مدیرشکت و…) ابلاغ شده باشد. ابلاغ اعم از قانونی یا واقعی معتبر بوده و مطابق تبصره ماده ۳۰۲ قانون آیین دادرسی مدنی چنانچه رأی دادگاه غیابی بوده و محکوم علیه مجهول المکان باشد، مفاد رأی بوسیله آگهی در یکی از روزنامههای کثیرالانتشار مرکز یا محلی با هزینه خواهان برای یکبار به محکوم علیه ابلاغ خواهد شد. تاریخ انتشار آگهی، تاریخ ابلاغ رأی محسوب میشود.
ب- حکم باید قطعی شده باشد. (ماده ۱ قانون اجرای احکام مدنی)
ج- موضوع حکم باید معین باشد. پس مطابق ماده ۳ قانون فوق الذکر حکمی که موضوع آن معین نیست قابل اجراء نمیباشد.
د- حکم باید جنبه اجرایی داشته باشد و اعلامی نباشد. برهمین اساس طبق ماده ۴ قانون اجرای احکام مدنی در مواردی که حکم دادگاه جنبه اعلامی داشته و مستلزم انجام عملی از طرف محکومعلیه نیست از قبیل اعلام اصالت یا بطلان سند، اجراییه صادر نمیشود.
لازم به ذکر است طبق ماده ۵ قانون اجرای احکام مدنی صدور اجراییه با دادگاه نخستین است.
لازم به ذکر است طبق ماده ۵ قانون اجرای احکام مدنی صدور اجراییه با دادگاه نخستین است. منظور از دادگاه نخستین دادگاهی است که رأی اولیه را صادر کرده باشد حتی اگر رأی در دادگاه تجدیدنظر صادر شده باشد. لذا بعد از قطعیت رأی، محکوم له میبایست تقاضای صدور اجراییه را خطاب به شعبه دادگاه نخستین صادرکننده رأی تقدیم نماید.
نمونه درخواست صدور اجراییه از رأی دادگاه
حال در پایان یک نمونه درخواست صدور اجراییه از دادگاه – تنظیم شده توسط موسسه حقوقی نوران وکیل – را برای شما بازدیدکنندگان گرامی آماده نمودیم. لازم به ذکر در حال حاضر محکوم له جهت تقاضای صدور اجرائیه باید درخواست خود را با پیوست نمودن رونوشت حکم قطعی در یکی از دفاتر خدمات قضایی ثبت نماید.
ریاست محترم شعبه…. دادگاه عمومی حقوقی شهرستان ………….
با سلام و احترام
موضوع:
درخواست صدور اجراییه نسبت به دادنامه قطعی شماره….. صادره از شعبه …. دادگاه تجدیدنظر استان…
احتراماً به استحضار میرساند اینجانب ….. فرزند….. با کد ملی …….. محکوم له پرونده کلاسه ………. که منجر به صدور دادنامه قطعی شماره…….. با موضوع مطالبه وجه سفته به مبلغ ………گردیده است و در مورخ ……. دادنامه به محکوم علیه ابلاغ گردیده است. لذا از محضر دادگاه محترم درخواست صدور اجراییه استنادا به ماده ۲ قانون اجرای احکام مدنی مورد استدعاست.